از آنجایی که اعصاب بدن، به عنوان تولیدکننده الکتریسیته برای انتقال پیامها بین مغز و اندامهای دیگر محسوب میشوند، در نتیجه انتقال پیام برای احساس گرما، سرما، درد، سوزش و... توسط عصبها انجام میشود. دستورات مغز به اندامها نیز توسط این عصبها صورت میگیرد. این پیامها به صورت امواج الکتریکی در طول عصب جریان پیدا میکند. زمانی که انتقال پیام با مشکل مواجه شود و یا عصبها مختل شوند، برای تشخیص عملکرد و اختلالات عصبهای بدن، از نوار عصب و عضله استفاده میکنند.
نوار عصب و عضله دو قسمت دارد:
در نوار عصب، عصبهای حسی و حرکتی هر کدام جداگانه بررسی میشوند.
برای بررسی عصب حسی، تنه عصب با تحریکات الکتریکی ضعیفی تحریک شده، پاسخ حاصله، به کمک الکترود برداشت کننده از سطح پوست برداشت میشود و نتایج به دست آمده با دادههای نرمال و نیز با نتایج سمت مقابل در صورت سالم بودن، مقایسه میشوند. برای بررسی اعصاب حرکتی، مجددا تنه عصب مشابه عصب حسی تحریک شده، پاسخ ایجاد شده، از سطح عضله مورد نظر برداشت میشود و با دادههای نرمال و نیز سمت مقابل مقایسه میشود.
در نوار عضله با استفاده از یک الکترود سوزنی ظریف، فعالیتهای الکتریکی ماهیچه در حالتهای مختلف اعم از استراحت و فعالیت مورد مطالعه قرار میگیرد. نوار عضله نیاز به همکاری کامل بیمار دارد تا در زمان مناسب عضله را منقبض یا شل نماید. هرچه همکاری بیمار بهتر باشد، نوار عضله سریعتر انجام میشود و ناراحتی ناشی از انجام آن به حداقل میرسد.
نوار عصب و عضله در حقیقت ادامه معاینه بالینی بیمار است و پزشک، بعد از اخذ شرح حال و معاینه بالینی دقیق اقدام به انجام آن مینماید.
برای آشنایی با هزینه تست نوار عصب و عضله در سال 1401 اینجا کلیک کنید.
فواید تست نوار عصب و عضله چیست؟
به طور کلی از فواید نوار عصب عضله میتوان تشخیص علل موارد زیر را نام برد:
- خارش، بی حسی و ضعف عضلانی
- درد یا گرفتگی عضلانی
- فلج
- اختلالات عضلانی
- انقباض غیر ارادی عضلانی
- اختلالات مربوط به ناتوانی نورونهای عصبی در ارسال سیگنالهای الکتریکی به اندام مورد نظر
- رادیکولوپاتی
در زمان انجام تست نوار عصب عضله چه نکاتی را باید در نظر داشت؟
1. انجام تست نوار عصب عضله وابسته به نوع تست درخواستی پزشک معالج زمانی 45 دقیقه تا 2 ساعتی به خود اختصاص خواهد داد؛
2. پس از انجام تست توصیه می شود انتهای اندام نظیر دست ها و پاها را گرم کنید؛
3. هیچ شی فلزی مانند دستبند یا انگشتر به همراه نداشته و نسبت به خاموش کردن وسایل الکترونیک خود اقدام کنید؛
4. در صورت ابتلا به بیماری های عفونی چون ایدز، هپاتیت، بیماری های خونی، نارسایی کلیه و کبد و بیماری های قلبی، بهتر است حتماً قبل از انجام تست این موضوع را با پزشک در میان بگذارید.
5. در صورت مصرف داروهایی مانند هپارین، وارفارین و یا پلاویکس نیز حتماً با پزشک مشورتی داشته باشید؛
6. در صورتی که انجام تست نوار عصب عضله توسط پزشکی متخصص و به وسیله سوزن هایی باکیفیت انجام شود این تست درد خاصی نداشته و تنها ممکن است کمی جای سوزن ها سوزش یا دردی جزئی به همراه داشته باشد؛
7. این تست عضله فاقد عارضه می باشد و هر فردی اعم از بیمار قلبی، خانم های باردار و افراد که در بدن دارای فلزی هستند به راحتی قادر به انجام این تست می باشند. در واقع این تست هیچ منع و محدودیتی از این بابت نخواهد داشت.